Sagu
dikenali juga di dalam bahasa Dusun Tatana sebagai Pinantung dan bahasa Brunai sebagai ambuyat. Tepung sagu yang
diperoleh dari pokok rumbia diproses untuk mendapatkan sagunya. Untuk
membuat Pinantung, tepung sagu dalam kuantiti yang sederhana
(bergantung kepada tahap kelaparan dan kerinduan terhadap makanan tradisi ini)
dibubuh di dalam besen kecil dan dicampurkan dengan sedikit air serta digaul
rata. Seterusnya air yang mendidih dituangkan ke dalam besen yang berisi tepung
sagu yang dilarutkan dengan sedikit air tadi. Dengan suhu kepanasan air yang
mendidih, pinantung akhirnya berjaya diproses.
Pinantung perlu dimakan dengan menggunakan sumpit. Sumpit adalah sejenis
penyepit diperbuat daripada pelepah rumbia yang berbentuk "V". Selain
daripada sumpit garpu juga boleh digunakan. Walau bagaimanapun, ada baiknya
penggunaan sumpit digalakkan kerana, biarlah cara tradisi dilayan dengan alat
tradisional.
Pinantung perlu di"sungkil"(proses
menggunakan sumpit untuk menggulungpinantung) dengan menggunakan Sumpit. Sungkilan pinantung
bergantung kepada si pemakan. Selalunya pihak lelaki suka membuat sungkilan
yang sangat besar daripada saiz mulut mereka sendiri. Keadaan ini kadang-kadang
merisaukan kerana si pemakan mungkin Nogulanan(tersedak)!! Walau
bagiamanapun perkara ini sebenarnya hanya kerisauan mata kasar, ia tidak akan
terjadi sedemikian kerana, gulungan pinantung tadi harus dicecah dengan kuah bambangan dan diseterusnya dimasukkan
ke dalam mulut. Kebiasaaannya, pinantung ini terus ditelan dan
jarang dikunyah
Tiada ulasan:
Catat Ulasan